Afvoer probleem

Tips om zelf een riool te ontstoppen

Geplaatst op

Het is niet in alle gevallen nodig om een loodgieter te bellen bij een verstopte riolering. Natuurlijk zijn loodgieters specialisten in het verhelpen van verstoppingen. Toch lukt het in sommige gevallen ook zelf om een riool te ontstoppen. In deze blog geven we je enkele tips om zelfstandig je riool te ontstoppen.

Losspoelen met soda en azijn

Het kan goed dat je de verstopping aan je riolering verhelpt met soda en azijn. Mix enkele liters kokend water met wat soda en azijn en giet het vervolgens in het putje van de douche, het bad, de gootsteen of de wastafel. De combinatie van soda en azijn zorgt ervoor dat de verstopping los komt, waardoor de kans bestaat dat dit de verstopping verhelpt.

Losmaken met koffiedik

Een riool ontstoppen met koffiedik? Jazeker, hoe gek het ook klinkt. Koffiedik lost vet op, waardoor de vuilresten in de riolering los gaan laten. Mix koffiedik met kokend water en giet het vervolgens in de afvoer. Door het mengsel een minuut of 5 a 10 in te laten trekken, vergroot je de kans dat het vuil in de afvoer los gaat laten. Spoel de afvoer vervolgens door met water.

Lostrekken met een ontstopper

De bekende rubberen ontstoppers maken het ook mogelijk om je riool te ontstoppen. Deze ontstoppers worden ook wel ploppers genoemd. Door de ontstopper op de afvoer te zetten, erop te drukken en vervolgens aan de ontstopper te trekken, heb je kans dat je de boel ontstopt. Het is wel van belang om het drukken en trekken aan de ontstopper een aantal keer te herhalen, aangezien je op deze wijze het vuil als ware lostrekt uit de afvoer.

Losschrapen met een ontstoppingsveer

Je kunt ook proberen je riool te ontstoppen met een ontstoppingsveer. Dit is een veer van staal waarmee je het vuil kunt losduwen. Je moet hierbij de veer door je afvoer duwen en vervolgens draaiende bewegingen maken om het vastzittende vuil los te schrapen. Het is belangrijk om niet te hard te duwen, aangezien je dan kans hebt dat de leiding beschadigd raakt.

Loodgieter inschakelen

Mocht het met deze tips alsnog niet lukken om de verstopping te verhelpen, dan kun je het beste een loodgieter bellen. Deze specialist komt bij je langs om je riool te ontstoppen. Veel loodgieters zijn ervaren in het doen van allerlei rioolklussen en daarnaast 24/7 beschikbaar. Perfect om vakkundig en op zeer korte termijn van je verstopping af te zijn!

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van tips en tricks om je afvoer in orde te houden.

Contactgegevens

Via info @afvoer-probleem.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden