Afvoer probleem

Open haarden: tips en onderhoud

Geplaatst op

Een openhaard is altijd een waardevolle aanwinst voor je huis. Het verbetert de inrichting en maakt het ook mogelijk om koude nachten en winters in warmte en stijl door te komen. Er zijn veel opties mogelijk wanneer je een kachel wilt aanschaffen of upgraden. Enkele mogelijkheden waar je uit kunt kiezen zijn:

Houtgestookte open haard

Houtkachels hebben een warme en gezellige uitstraling, maar zijn ook zeer krachtig. Ze kunnen je alle warmte geven die je nodig hebt als het koud is. Ze zijn echter minder efficiënt en laten best wat residu’s achter waardoor het reinigen van de schoorsteen en het rookkanaal onvermijdelijk is. De onderhoud en kanaalrenovatie zijn essentieel voor de afvoer en brandveiligheid.

Propaan- of aardgashaard met ventilatieopeningen

Een geventileerde propaan- of aardgashaard is zeer efficiënt en biedt schone verbranding en hoge temperaturen. Ook het plaatsen van een gashaard is eenvoudig, mits je over de juiste gereedschap beschikt. In principe hoeft je alleen maar een ruimte voor de open haard te creëren, stroom- en gasleidingen aan te sluiten, een ontluchting te bouwen die het huis uitgaat en de schoorsteenmantel te installeren.

Elektrische open haard

Elektrische haarden zijn relatief nieuw op de markt, maar ze worden steeds populairder vanwege hun eenvoud en het feit dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn ze van alle opties het gemakkelijkst te installeren. In feite kun je het zelf doen, want je hoeft alleen maar een gat en draad in het systeem te knippen en de schoorsteenmantel te installeren.

Schoorsteenreparatie en onderhoud

Als je geen moderne open haarden wilt en je houtkachel wilt behouden, dan moet je zorgen voor het schoorsteenkanaal. Het is heel belangrijk, want als je schoorsteen is beschadigd dan kan het de warmte in je huis verhogen en leiden tot een opbouw van gevaarlijke gassen zoals koolmonoxide.

Hieronder volgen enkele tips voor het onderhoud van de schoorsteen:

  • Controleer de schoorsteen van tijd tot tijd voor gaten of beschadigingen in de verbindingen
  • Installeer koolmonoxidedetectoren in je huis, vooral in de slaapruimtes, om koolmonoxide-gevaren te voorkomen
  • Installeer een schoorsteenkap om de schoorsteen te beschermen tegen regen, natte sneeuw en puin
  • Laat de schoorsteen en het rookkanaal regelmatig grondig reinigen door een professional

Neem de tijd om te evalueren welke opties voor het upgraden van je haard het beste is voor jou en zorg ervoor dat je rekening houdt met de onderhoudstips om je schoorsteen jarenlang intact te houden. Gebruik tot slot altijd een professional voor de renovatie en het onderhoud van je open haard en schoorsteen, zodat je er zeker van kunt zijn dat alles goed wordt gedaan en volgens de lokale bouwnormen en regelgeving wordt uitgevoerd.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van tips en tricks om je afvoer in orde te houden.

Contactgegevens

Via info @afvoer-probleem.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden