Afvoer probleem

De werking van een waterontharder uitgelegd

Geplaatst op

Een waterontharder is een handig apparaat dat kalk uit het water verwijdert, waardoor je kunt genieten van zacht water in je huis. In deze blog gaan we dieper in op hoe een waterontharder precies werkt en welke voordelen dit biedt voor jouw huishouden. 

Hoe werkt een waterontharder? 

Een waterontharder maakt gebruik van een proces genaamd ionenwisseling om kalk uit het water te halen. Het apparaat bevat harsbolletjes die de kalkdeeltjes uit het water vasthouden. Wanneer het harde water de waterontharder binnenkomt, wordt het water gelijkmatig verdeeld over deze harsbolletjes. Hierdoor worden de kalkdeeltjes aan de hars gebonden en wordt het water onthard. Vervolgens verlaat het ontharde water de waterontharder en is het klaar voor gebruik in je huishouden. 

Regeneratieproces 

Na verloop van tijd raakt de hars in de waterontharder verzadigd met kalkdeeltjes. Om ervoor te zorgen dat de waterontharder blijft functioneren, is regeneratie nodig. Dit proces houdt in dat de harsbolletjes worden schoongespoeld. Dit gebeurt door een mengsel van water en zout, dat de calciumionen van de harsbolletjes spoelt. Het zoutmengsel en de calciumionen worden vervolgens afgevoerd, waardoor de waterontharder volledig gespoeld is en weer klaar is om nieuw water te ontharden. 

Verschillende typen waterontharders 

Er zijn verschillende typen waterontharders beschikbaar, waarvan de Hydro@Home modellen van Van Meerendonk behoren tot de beste waterontharders. Deze komen in twee varianten: de 100-serie en de 200-serie. De 100-serie, ook wel bekend als de Simplex waterontharder, heeft één harsfles. Deze spoelt wanneer de harstank verzadigd is, waardoor je heel even geen kalkvrij water hebt. Dit duurt echter slechts 15 minuten, wat voor de meeste huishoudens prima is. De 200-serie, oftewel de Duplex waterontharder, heeft twee harsflessen. Wanneer de ene fles verzadigd is, schakelt de ontharder automatisch over naar de tweede fles, zodat je altijd kunt genieten van zacht water. 

Zoutverbruik 

Het zoutverbruik van een waterontharder hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid water die je gebruikt, de hardheid van het water en de grootte van de waterontharder. Gemiddeld genomen ligt het zoutverbruik tussen de 100 en 120 gram per liter hars. Het is belangrijk om regelmatig het onthardingszout in de waterontharder te controleren en bij te vullen wanneer nodig, om ervoor te zorgen dat de waterontharder optimaal blijft functioneren. 

Met een goed werkende waterontharder kun je genieten van de vele voordelen van zacht water in je huishouden, zoals een langere levensduur van apparaten, minder schoonmaakwerk en een zachtere huid. 

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren? Let dan op deze zaken!

Het huren van een afvalbak kan een praktische oplossing zijn bij verschillende projecten, zoals een verbouwing, renovatie, grote schoonmaak of...

Lees meer

Dit zijn de zaken waarop je moet letten bij het huren van een afvalcontainer

Het huren van een afvalcontainer kan een slimme en handige oplossing zijn voor verschillende situaties, of het nu gaat om een verbouwing,...

Lees meer

Waar moet je op letten bij het schoonmaken van je dakgoten

Dakgoten zijn een essentieel onderdeel van elk huis, maar ze worden vaak over het hoofd gezien als het gaat om onderhoud. Het schoonmaken van je...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van tips en tricks om je afvoer in orde te houden.

Contactgegevens

Via info @afvoer-probleem.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden